Hardnekkige acné kan ook huidschimmel of gistpuistjes zijn

Heb je last van hardnekkige acné, en lijkt geen enkele behandeling te helpen, dan kan er wel eens iets helemaal anders aan de hand te zijn dan je op het eerste zicht zou denken.

Bij puistjes denkt men natuurlijk in de eerste plaats aan ‘acne vulgaris’, het bekende soort puistjes waar je in de puberteit mee krijgt af te rekenen. Maar wist je dat dit ook een huidschimmel kan zijn? Meer bepaald pityrosporum of malassezia.

Hoe kan je pityrosporum schimmel acné herkennen?

Typisch voor acné door pityrosporum of malassezia is dat er zich geen witte puntjes (m.a.w. geen kopje) vormen. Ook een zeer belangrijk kenmerk is dat dit type acné in dit geval erger wordt in warm en vochtig weer.  Jeuk is ook een typisch kenmerk bij dit soort puistjes.

Soms hoor je wel eens dat acné verbetert door te zonnen. Merk je dat jouw type acné daar alleen maar erger van wordt, dan moet je ernstig in overweging nemen dat malassezia de boosdoener is.

Oplossingen voor schimmel acné

Deze hack moet je beslist eens proberen als je denkt dat jouw acné veroorzaakt wordt door pityrosporum.

Het enige dat je nodig hebt is een fles Head & Shoulders of andere schimmelwerende shampoo. Wat Head & Shoulders zo geschikt maakt, is dat het piroctone olamine bevat. Dit is een anti-bacterieel en anti-schimmel werkend middel.

Je schuimt een beetje Head & Shoulders op in je hand en brengt het aan op je gezicht. Dan laat je het een minuutje of 3 zitten op je gezicht – zoals je zou doen met een gezichtsmasker.

Als je acné hebt op rug of borst, dan probeer je hetzelfde trucje om er achter te komen of het werkt.

Wat werkt pityrosporum in de hand?

De pityrosporum schimmel duikt vooral op bij mensen met een verminderde weerstand, of mensen die bijvoorbeeld een antibiotica kuur hebben gevolgd.

Ook zweten zou een negatief effect hebben. (bron)

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7996476/

Plaats een reactie